home

Serata Culturala -Paul Fux- cu sprijinul Primariei Oradea

Galeria Empire, 9 noiembrie 2011, str Cuza Voda nr. 21/A, Oradea

Album foto eveniment

      In seria „Serate culturale” organizate de Galeria Empire din Oradea, miercuri a fost seara – eveniment Paul Fux. Criticul de arta Ramona Novicov, pe deplin cunoscatoare a avantgardei oradene, l-a „descifrat” pe artist auditorului in cuvinte pline de forta si energie, dar si magice. Scenograf la Teatrul de Papusi in perioada 1955-1970 artistul a fost evocat de cei prezenti in cuvinte elogioase, entuziaste, pline de iubire.

„Unul dintre cele mai importante centre culturale ale Oradiei anilor ’60 şi a vieţii artistice locale, a fost teatrul de păpuşi.Părintele spiritual, dar şi sufletul acestui teatru a fost Paul Fux, care datorită spiritului său novator, a devenit o personalitate determinantă nu doar al teatrului de păpuşi orădean, dar şi al celui naţional.

Paul Fux simţea aproape fizic, din rărunchi, puternicia dorinţei de modernizare,reformare- era însetat de aer proaspăt, oxigenat şi bogat – care eliberează omul şi-l înalţă, prin forţa artei. Extraordinarul lui talent artistic l-a confirmat ca adevărat om de teatru, capabil să simtă spaţiul scenei, să se folosească din plin de efectele luminilor şi ale fundalului sonor la diverse scene, şi în special să prindă în mod magnific caracterul personajelor, conferind păpuşilor o forţă atât de expresivă şi concentrată, încât acestea, în afara senzaţiilor vizuale, ofereau totodată şi posibilitatea perceperii esenţei în fond.

Viziunea sa oglindită în tablouri,asemănătoare celei teatrale, este una sintetizatoare.Îşi concepe admirabilele portrete,peisaje iar ulterior şi gravurile ,folosind contururi simple, pline, aproape fretate.

Noi, care am fost prietenii şi vecinii lui de atelier, păstrăm nepieritoarea amintire a anilor 1960-1970, când atelierul lui Paul Fux a fost nu doar un centru de creaţie, ci locul întrunirilor amicale, centrul dezbaterilor novatoare în artă, un atelier în atmosfera căruia era perceptibilă solidarizarea umană şi atenţia reciprocă” Sunt cuvintele artistului plastic oradean, dar si prieten al lui Paul Fux, Jakobovits Miklos.

Activitatea sa de scenograf si regizor a fost evocata de regizorul Maria Mierlut, sprijinita de marturiile inedite ale lui Emanuel Engel, pe atunci inteleptul sef al culturii bihorene (care a trimis pentru acest eveniment cateva pagini de amintiri), de doamna Gabriela Bone, pe atunci directoarea teatrului.

Din Israel, doamna Teseza Mozes a transmis un amplu si nebanuit de bogat material. Ultimul paragraf este si cel cu care am incheiat intalnirea:

„Artistul a inchis autobiografia apărută în ediţia shakesperiană cu cuvintele,, Azi sunt foarte mulţumit, dar nu pot să ştiu ce aduce ziua de mîine,, . Din păcate aceste vorbe au fost cuvinte profetice. La vârsta de 88 de ani o boală necruţătoare îl zdrobeşte şi îl opreşte să continue opera într-o continuă ascendenţă.S-a stins din viaţă în februarie anului 2o11”.

Paul Fux ar fi implinit pe 23 noiembrie 89 de ani.

O selectie de tablouri ale artistului pot fi admirate timp de o saptamana la galeria Empire, strada Cuza Voda 21A.

Rodica Indig