Expoziţia de textile a Ilenei Crainic (Krajnik Ilona)

Expoziţia de textile a Ilenei Crainic (Krajnik Ilona) s-a născut din ideea de a face cunoscut publicului orădean un artist plastic care şi-a început formarea artistică la Oradea, având norocul sa fie aproape de nume importante ale vieţii artistice a oraşului, care şi-a marcat destinul artistic, iarăşi cu şansă, în cadrul centrului artisitic de la Baia Mare, care a emigrat căutând o lume mai bună în America şi care s-a întors, parcă să închidă cercul, din nou la Oradea.

Deoarece creaţia sa textilă era mai puţin cunoscută şi fiindcă am gasit de cuviinţă că lucrările sale ne pot învăţa să găsim o alternativă vestimentară şi decorativă „Fii tu insuti intr-o lume standardizata” a fost motto-ul expoziţiei.

Criticul de artă, dr. Ramona Novicov evidenţiază în cadrul vernisajului că “În munca artistei se observă preferinţele pentru gamele foarte ardente, exuberante, dar temperate de un rafinament al nuanţelor, iar prezența câtorva tablouri din şcoala de la Baia Mare alături de lucrările artistei a adus o lume veche, cu valori certe, alături de una atât de vie, contemporană nouă”.

Modul de aşezare a exponatelor a urmărit să creeze o atmosfera a feminităţii, un ambient pentru a pune în valoare spiritul viziunii ei artistice în toată complexitatea sa, iar ambientul este cel care capteaza sufletul acestei viziuni, creator de spatiu plastic în care aceste obiecte işi găsesc locul firesc.

Deşi Ileana Krajnik rosteşte cu tristeţe că „artistul imbătrânit devine uitat. Îl uită, sau nici nu-l mai recunosc” , munca sa îndeamnă la recunoaştere.

Iar alegerea nostră în a folosi pentru creaţia vestimentară manechine ale unei case de modă a generat un eveniment numit în presa locală “expoziţie care sparge tiparele”

Crainic Ileana este cunoscută publicului oradean ca pictor . Prezența în numeroase expoziții personale și de grup mai ales in Transilvania, dar si Bucuresti de-a lungul bogatei sale cariere artistice ( numele ei apare alturi de nume importante din scoala deja celebra de pictură baimareană: Mikola Andras, Krizsán János, Aurel Ciupe, Jandi David, Mund Hugo, Pittner Oliver, Ziffer Sandor) artista alege de aceasta data o alta modalitate de exprimare : textilele.

Întâlnim eșarfe din mătase naturală colorate în tehnica tie-dye (leaga și coloreaza) durabile la purtat și spălat, colorate și strălucitoare ,numite “bucuria femeilor” fiindcă ridică moralul chiar și unui palton vechi , un rezultat obținut cu trudă și după multă experiență. Avem draperiile executate după diferite tehnici printre care batic, tie-dye create de-a lungul timpului incepând cu anii tinereții băimarene, apoi ai exilului american și până azi. 1976 , 1984, 1994, 1998 sunt anii în care s-au născut “ambient”, “acvariu”,” paun”, “butterfy” .

Deși prezente la 3 expoziții personale (1967,1968,1969) precum și la trienala artelor decorative “Bucuresti’73”, tapiseriile de perete sunt aproape absente acum.

Cea mai atragatoare rămâne însă arta vestimentară(wearable art) care seduce prin culoare, armonie și anticipare, având în vedere că au fost concepute cu bună vreme în urmă.

Pentru aceasta expozitie artista a preferat o locatie unde atmosfera picturala baimareana este la ea acasa: Galeria Empire din Oradea, unde marți, 21 iunie 2005, la orele 17 a avut loc vernisajul expozitiei,

Album FOTO

PRESA